Ben je op gewicht? Ben je te zwaar? Eet je genoeg of eet je teveel? Het antwoord op die vragen is afhankelijk van lengte, gewicht, leeftijd en andere factoren.
(Van de site van Dieet-wijzer.nl)
Ben je te zwaar of juist te licht? Of je een gezond gewicht hebt, kan je meten met de Body Mass Index (BMI) én je middelomtrek. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.
Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Ondergewicht kan ook gezondheidsklachten veroorzaken.
(Van de site van voedingscentrum)
Je ideale gewicht
Veel vrouwen willen afvallen. Bijna al die vrouwen hebben een streefgewicht in gedachten. Maar vaak is dat streefgewicht niet realistisch: het is veel te laag. Je ‘ideale gewicht’ kan zelfs vele kilo’s hoger liggen. Maar hoe bepaal je je ideale gewicht?
Het is belangrijk om te accepteren dat je nooit zo licht zult worden als je tien of twintig jaar geleden was. Als je ouder wordt, word je automatisch wat vetter en dus zwaarder. Dat is normaal en helemaal niet erg. Je gewicht als tiener kan daarom onmogelijk je streefgewicht zijn.
Daarbij worden mensen over het algemeen zwaarder. Een vrouw van 40 woog twintig jaar geleden minder dan een vrouw van 40 nu. Dat heeft te maken met de tijd waarin we leven, met veel meer fastfood en vet eten. Je kunt je daar tegen verzetten, maar misschien is het beter om te accepteren dat je niet het gewicht zult bereiken dat je moeder had toen ze zo oud was als jij. Dat dat niet lukt, geldt namelijk voor zo ongeveer alle vrouwen.
Dat wil niet zeggen dat je elke kilo maar gewoon moet omarmen. Normaal gesproken gebruiken we altijd de Body Mass Index om te berekenen of je een gezond gewicht hebt, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat niet altijd een goede uitslag te geven. De BMI-formule houdt namelijk geen rekening met lichaamstype (of je een peer of een appel bent), genetische eigenschappen en spiermassa.
De allerbeste manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, is terugdenken aan de tijd waarin je je het gezondst én gelukkigst voelde. Dat was naar alle waarschijnlijkheid de periode waarin je niet te weinig at (want daar word je ongelukkig van) en waarin je ook niet teveel at (daar word je ongezond van). Hoeveel woog je toen? Dat zou best wel eens je ideale gewicht kunnen zijn.
Weet je niet meer in welke periode van je volwassen leven je het gezondst en gelukkigst voelde? Pak dan de standaard berekening voor het ideale gewicht voor vrouwen erbij: neem 50 kilo voor de eerste 1.50 meter van je lengte. Tel daar een kilo per centimeter lichaamslengte bij op. Neem voor spiermassa, lichaamstype en genetische eigenschappen een marge van 10 procent naar boven en naar beneden. Binnen dit spectrum is je gewicht gezond. Dus als je bijvoorbeeld 1.60 meter lang bent, dan ligt je gezonde gewicht tussen de 54 en 66 kilo.
Dit is natuurlijk nog steeds een heel algemene richtlijn, het allerbelangrijkste blijft: als jij je gelukkig voelt (en geaccepteerd hebt dat je tienergewicht een onhaalbaar streven is) en als je gezond bent, zit je hoogstwaarschijnlijk op je ideale lichaamsgewicht.
(Van de site van Leontien)
- Afvallen: hoe?
- Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? – Lees verder bij Voedingscentrum.
- 7 tips: 10 kilo afvallen in 5 weken (zonder sporten) – Lees verder bij Jasper Alblas.
- Hoeveel calorieën moet je eten om af te vallen? – Lees verder bij caloriecalculator.nl.
- Hoe begin ik met afvallen – Lees verder bij GezondAfvallen.nl.
- Afslanktips
- Afslanktips? Gezonder afvallen met deze 100 tips – Lees verder bij afvallen.nl.
- Smoesjes om niet te gaan afvallen
- De 5 slechtste smoesjes om niet af te hoeven vallen – Lees verder bij ProjectGezond.nl.
- 13 Smoesjes om je ongezonde gewoontes lekker vast te houden – Lees verder bij Believe in.